Pôvodný text
Kategória 1
Kategória 2
Kategória 3
Kategória 4
Najpredávanejšie obklady, dlažby, doplnky do záhrady
Prejsť na najpredávanejšie produkty

Ako správne lepiť nepravidelnú kamennú dlažbu – Krok za krokom

Kamenná dlažba je skvelou úpravou pre exteriér, záhradné či dekoračné prvky pre exteriéry, terasy alebo dekoračné prvky aj vo vnútri domove. Nepravidelná kamenná dlažba ponúka jedinečný a rustikálny vzhľad, ktorý dodáva priestor prírodný a autentický charakter. V tomto blogu vám ukážeme, ako správne lepiť nepravidelnú kamennú dlažbu, aby ste dosiahli trvácny a esteticky dokonalý

1. Výber správnych materiálov

treba mať všetky potrebné veci

  • Nepravidelná kamenná dlažba: výber z naších dlažieb
  • Lepidlo na kameň: Použite kvalitné flexibilné lepidlo RKSExcelbond ktoré je vhodné pre vonkajšie aj vnútorné použitie. Výhodou flexibilných lepidiel je, že dokážu kompenzovať teplotné zmeny a zmeny objemu kameňa.
  • Škárovací materiál: Po nalepení dlažby budete potrebovať Škárovaciu hmotu FM odolnú voči poveternostným podmienkam, aby ste vyplnili medzery medzi jednotlivými kameňmi.
  • Náradie: Gumené kladivo, vodováhu, hladidlo, miešačku na lepidlo, štetec a vedro.

2. Príprava podkladu

Kvalitná príprava podkladu je kľúčom k úspešnému lepeniu nepravidelnej kamennej dlažby. Podklad musí byť čistý, suchý a rovný. Ak je to potrebné, povrch najskôr vyrovnajte. Pre vonkajšie priestory, kde môže dochádzať k zamŕzaniu a rozmŕzaniu, odporúčame vodotesný podklad, aby sa zamedzilo prenikaniu vody pod dlažbu.

Tip: Pred začiatkom lepenia si kameň rozložte na suchý povrch, aby ste získali predstavu o rozmiestnení jednotlivých kúskov a mohli plánovať vyplnenie väčších škárov.

3. Aplikácia lepidla

Po príprave podkladu aplikujte na povrchovú vrstvu lepidla pomocou zubatej stierky. Lepidlo nanášajte rovnomerne a pracujte postupne, aby ste zabránili tomu, že lepidlo zaschne, kým nebude preverovať kamene.

Pri nepravidelnej kamennej dlažbe je dôležité nanášať lepidlo aj na zadnú stranu každého kameňa (tzv. "obojstranné lepenie"). To môže byť lepšia priľnavosť a môžu vzduchové bubliny, ktoré by mohli časom oslabiť pevnosť spojenia.

4. Ukladanie dlažby

Kamene ukladajte do čerstvého lepidla podľa predchádzajúceho plánu. použité gumené kladivo, aby ste ich jemne usadili a dosiahli rovnomerný povrch. Nezabudnite priebežne kontrolovať pomocou vodováhy. Pri nepravidelných kameňoch sa nebojte prispôsobovať tvar kúskov, aby ste vytvorili harmonický vzhľad.

Tip: Pri väčších dlažbách nechajte medzi jednotlivými kameňmi škáry o šírke 1-2 cm. Tieto škáry neskôr vyplníte škárovacou hmotou.

5. Škárovanie dlažby

Keď lepidlo stačí zaschne (zvyčajne po 24-48 hodinách), môžete začať škárovať. Naplnenie škár medzi kameňmi použite flexibilnú škárovaciu hmotu, ktorá je odolná voči vode a poveterným vplyvom. Škárovanie vykonávajte stierkou a uistite sa, že škára sú plne vyplnené.

Po aplikácii škárovacej hmoty ju jemne vmasírujte do medzier a zotrite prebytočný materiál vlhkou špongiou.

6. Údržba a starostlivosť

Po dokončení inštalácie a zaschnutí lepidla aj škárovacej hmoty sa odporúča povrch dlažby ošetriť impregnáciou, ktorá zamedzí prenikanie vody, olejov a iných nosníc. Impregnácia udrží krásu kameňa a zvýši jeho odolnosť voči poveternostným vplyvom a mechanickému opotrebeniu.


Záver

Lepenie nepravidelnej kamennej dlažby vyžaduje starostlivosť a presnosť, no výsledok stojí za to. Pri dodržaní správnych postupov dosiahnete dlhodobú trvácnosť a esteticky príjemný vzhľad, ktorý oživí každý priestor. Ak kvalitné kamenné produkty, určite sa pozriete na našu ponuku nepravidelnej dlažby a obkladov.